vrije radicalen

Vrije radicalen antioxidanten en gezonde voeding

Vrije radicalen zijn heel kort door de bocht genomen bijprodukten in ons lichaam. Goede vrije radicalen vormen zich constant in ons lichaam bij de afbraak van voedingsstoffen en dat is goed. Je hebt sommige nodig om virussen te lijf te gaan. Je lichaam kan echter niet alles zelf, een teveel aan vrije radicalen kan echter oxidatieve stress geven. Daar zijn onderzoeken naar gedaan en daar is men tot conclusie gekomen dat het hart en vaatziekten en kanker en schade aan het zenuwstelsel kan geven.

De mens zit vol met cellen en elke cel bestaat uit moleculen. Moleculen zijn opgebouwd uit een of meerdere atomen die door een chemische reactie samenkomen.

Vrije radicalen zijn moleculen die een elektron missen en daardoor instabiel zijn.

De schil van een atoom wordt gevormd door elektronen, die altijd met een even aantal een sterke buitenste laag vormen. De kern van een atoom bestaat uit protonen en neutronen. Protonen zijn positief geladen. Neutronen zijn neutraal geladen vormen de kern. Elektronen vormen de schil en zijn negatief geladen.

Zwakke schil

Door bepaalde invloeden kan de buitenste laag van die schil , waardoor een elektron losraakt en er een oneven aantal elektronen in de schil achter blijven. Het elektron kan een positieve lading krijgen, waardoor hij instabiel wordt. De losgeraakte elektron gaat nu zo instabiel als hij is een maatje zoeken doordat hij chemisch zeer reactief wordt. Steelt een ander elektron waardoor een ander molecuul ook weer instabiel wordt. Dit kan een kettingreactie in de hand werken waardeer meer oneven aantal elektronen in de schil komen en dat geeft vrije radicalen de overhand. Dat is de betekenis van vrije radicalen.

Invloeden van buitenaf

  • Stress
  • Alcohol
  • Medicijngebruik
  • Roken
  • Verontreinigende lucht
  • Teveel aan UV straling.
  • Sporten zorgt voor de vorming van vrije radicalen

Vrije radicalen vallen namelijk aan. Belangrijke moleculen zijn lipides (vetten) en proteïnen (eiwitten). En een van de belangrijkste proteïne is ons DNA.

 

Eigenlijk wil je zo min mogelijk vrije radicalen van buitenaf binnen krijgen in je lichaam. Hoe ga je er tegen beschermd worden.

Functie antioxidanten

  • Antioxidanten helpen bij het opruimen van vrije radicalen in ons lichaam ,door deze te voorzien van elektronen die ze nodig hebben. Ze neutraliseren vrije radicalen door een van hun eigen elektronen te doneren.

Antioxidanten eten

Ga voeding eten waar veel antioxidanten inzitten zoals fruit en groenten. In noten en bessen, in pure chocolade, kruiden, het chlorofyl in bladgroenten, kurkuma, gember, gele paprika, venkel en bleekselderij. Ook komkommer, wortelen, snijbiet, palmkool, courgette, ananas, paksoy en zuurkool zijn enkele voorbeelden. Vitamine C is een grote antioxidant, vitamine A en vitamine E ook. Zorg dat het onbespoten groenten en fruit zijn. Gluthation is een hele goede antioxidant. Dit zit o.a. in asperges, avocado en walnoten. Het bindt toxines en zware metalen en verwijderd ze uit je lichaam. Gluthation beschermd je lichaamscellen door toxines wateroplosbaar te maken en zo uit het lichaam werken. Denk ook aan uien, sjalotten, kolen, groenten waar veel zwavel in aanwezig is, boerenkool broccoli en bloemkool. Je lever is het grootste reservoir voor gluthation.

Oxidatieve stress

Dit is een verstoring in het evenwicht van de productie van zuurstofsoorten met antioxidanten afweer ( Lipidenperoxidatie).

 

Corrien Machielse

Vrijwilligster Voedseltuin Oosterhout 

Scroll naar boven