Palmkool: een gezonde groente

Palmkool is supergezond. Zo zit er mega veel calcium in, veel meer dan in melk en dat is goed voor sterke botten en een gezond gebit.
Van alle koolsoorten bevat palmkool het meeste vitamine C: 1,5 x zoveel als in een sinaasappel.
Meer vitamines en mineralen zijn : A en K, ijzer, koper, fosfor, foliumzuur en kalium.

Palmkool behoort tot de cruciferen groenten.
De cruciferen groenten of de kruisbloemigen zijn vooral bekend omwille van hun ontgiftende werking en als leveranciers van natuurlijke antikankerstoffen. Ze vormen een speciale familie van groenten, omdat ze rijk zijn aan zwavelhoudende stoffen (glucosinolaten en indolen) die tijdens het kauwen en in de spijsvertering omgezet worden in actieve stoffen met een uitgesproken ontgiftende en een kanker remmende werking.
De palmkool wordt zo genoemd omdat de smalle bladeren van de stengel afgroeien, zoals bij een palmboom. Deze gelijkenis wordt nog sterker als het blad van onder naar boven geoogst wordt.
Het is een eeuwenoud bladgewas en is een typische wintergroente.

De palmkool is afkomstig uit Toscane in Italiƫ en heet daar Cavolo Nero (zwarte kool) vanwege het donker gekleurde blad.