Uit BN De Stem 9 mei 2020

AMSTERDAM: Het aantal klanten bij de voedselbank is vergeleken met vorig jaar fors gegroeid. De verdeelcentra zagen de toeloop het afgelopen jaar met 5 tot 10 procent stijgen. In Amsterdam groeide het aantal klanten zelfs met 30 procent. "En dit is nog maar het begin", verwacht Pien de Ruig, bestuurslid van de Vereniging van Nederlandse voedselbanken. Door het stilvallen van de economie gaan de hulpvragen naar verwachting toenemen.

Vorig jaar had de voedselbank 88.000 geregistreerde klanten; dat zijn er nu in totaal 93.000. De vereniging voor voedselbanken denkt dat het daadwerkelijke aantal hulpaanvragen groter is. Vanwege de coronacrisis vinden op veel plekken namelijk geen intakegesprekken plaats, dus worden klanten niet geregistreerd. " Het intakegesprek is vrij persoonlijk, waarbij je moet kunnen bewijzen dat je hulp nodig hebt. Dat doe je niet over de telefoon, dus we hebben gezegd: als je honger hebt, kom maar langs. Dus het zou me niet verbazen als de cijfers hoger liggen."

De Ruig is ervan overtuigd dat er veel méér mensen zijn met honger die toch niet aankloppen bij de voedselbank. Ze heeft daarom dringend advies: "Wacht niet te lang met het zoeken van hulp, check onze toelatingsnormen om te kijken of je in aanmerking komt voor een pakket. We zijn als samenleving veel verder van huis als mensen zich eerst in de schulden steken."

De voedselbank gevraagd in Oosterhout reageert. " De toename valt nu nog mee, maar we verwachten wel een toename als er bedrijven failliet gaan en meer werkloosheid komt"
In dezelfde krant waarschuwt viroloog Marion Koopmans voor het gevaar van een tweede besmettingsgolf als men zich niet aan de gedragsadviezen houdt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven