Kom helpen bij De Voedseltuin

15 maart: nationale boomfeestdag op de Voedseltuin Oosterhout

Tijdens de nationale boomfeestdag op 15 maart a.s. wordt op de Voedseltuin Oosterhout een fruitbos geplant.

Dankzij een mooie samenwerking tussen Xenos en de Voedseltuin Oosterhout kan de Voedseltuin verder uitbreiden met een heus fruitbos. Het fruitbos biedt een mooie aanvulling op de groenten die vanaf vorig jaar worden geteeld en verstrekt aan de Goederenbank de Baronie en Voedselbank Rijen.

“Wij zijn zeer verheugd met de ondersteuning die we krijgen vanuit het bedrijfsleven. Met Xenos hebben we een betrokken sponsor die de Voedseltuin in staat stelt om een fruitbos aan te planten” zegt Peter van der Kraan, voorzitter van de Stichting Voedseltuin Oosterhout. Gezonde voeding moet voor iedereen bereikbaar zijn. Naast groenten wil de Voedseltuin ook graag fruit in het assortiment opnemen. Xenos plant voor iedere winkel die het in Nederland heeft en voor haar servicekantoor en distributiecentrum een laagstam fruitboom op de Voedseltuin te Oosterhout. Inmiddels beschikt Xenos over bijna 160 winkels in Nederland. “Dat betekent dat we 160 fruitbomen kunnen planten”, zegt Ad Kolsteren die als architect voor buitenruimten bij de Voedseltuin is betrokken. “Er worden twee soorten pruimen geplant; de Prunus Opal en Prunus Reine Claude, twee soorten peren, de Pyrus Conference en de Pyrus Doyenne du Comice, twee soorten Appels; Malus Jonagold en Malus Golden Delicious en twee soorten kersen Prunus Regina en Prunus Kordia” vervolgt Ad Kolsteren. “Door het gebruik van wat vroege rassen en late rassen hopen we over een langere perioden fruit in het assortiment op de nemen richting de voedselbanken. Samen met de andijvie, sla, courgettes bietjes, boontjes en koolsoorten, wordt een nog gevarieerder voedselpakket ter beschikking gesteld aan de gebruikers van de voedselbanken”.

Xenos geeft in het jaar waarin de retailer het 50-jarig bestaan viert met een meerjarige sponsoring uiting aan haar duurzame missie op weg naar de meest natuur positieve retailer van Nederland. Met de ondersteuning van de Voedseltuin Oosterhout draagt Xenos bij aan eerlijk en gevarieerd voedsel bereikbaar maken voor iedereen. Daarnaast reduceert het fruitbos de CO2-uitstoot. Leuke bijkomstigheid: vanaf week 12 gaat Xenos zelf ook fruitboompjes, kruiden-, groenten- en bloemenzaden verkopen. De samenwerking geldt voor drie jaar waarin een fruitbos wordt geplant en tot een eerste oogst moet gaan leiden. Daarnaast adopteert Xenos ook enkele teeltbedden gedurende drie jaar waarop groenten worden geteeld.

“Xenos helpt onze idealen te realiseren”, zegt Corien Machiel, “We werken met een groep enthousiaste vrijwilligers in de tuin en verstrekken alles belangeloos aan de Goederenbank de Baronie. We kennen geen verdienmodel, we geven eigenlijk alleen maar weg. Dan is het wel heel fijn als lokale en nationale bedrijven de waarde inzien van wat wij doen. Dat geeft ons als vrijwilligers een mooie erkenning dat we met de juiste dingen bezig zijn”.

De voedseltuin is een burgerinitiatief van vrijwilligers, dat is omarmd door de gemeente Oosterhout, het bedrijfsleven, particulieren, lokale stichtingen en landelijke goede doelenverenigingen. De tuincommissie maakt in afstemming met de voedselbanken een teeltplan en gaat met de groep vrijwilligers aan de slag. Het is heerlijk werken in de polder. Met een leuke groep gelijkgestemden verbinding te maken voor hetzelfde goede doel, namelijk het toegankelijk maken van gezonde voeding voor iedereen en via de voedselbank in het bijzonder.

Nationale boomfeestdag

Overal in het land worden lokale initiatieven ontwikkeld om op 15 maart as. nieuwe bomen te planten. De Voedseltuin Oosterhout doet hier ook aan mee. Met 160 laagstambomen in 8 verschillende rassen wordt de biodiversiteit ondersteund. De Voedseltuin en Xenos willen hierbij tevens graag een bijenvolk op het terrein welkom heten die voor bestuiving gaan zorgdragen.

“Wij hebben direct al veel belangstellenden om ons heen verzameld, maar we kunnen nog altijd meer vrijwilligers gebruiken om ons mooie project tot uitvoering te brengen”, zegt Peter van der Kraan. “Dus iedereen die het leuk vindt om in deze grote moestuin te werken, kan aanstaande woensdag 15 maart tussen 10:00 uur en 15:00 uur langs komen aan de Domeinweg tegenover de IVN natuurtuin. Direct aanmelden kan natuurlijk ook via info@voedseltuinoosterhout.nl

Lekker een paar uurtjes in de buitenlucht werken aan een mooi sociaal maatschappelijk doel.

Stichting Voedseltuin Oosterhout

De Stichting Voedseltuin Oosterhout is op 13 maart 2020 opgericht met als doel de Voedselbank Oosterhout een vaste en gegarandeerde aanvoer van verse, ecologisch geteelde groenten en (klein) fruit aan te kunnen bieden. Momenteel zijn er zo’n 250 gezinnen (ongeveer 600 monden) afhankelijk van de Voedselbank Oosterhout (onderdeel van Goederenbank de Baronie) en de verwachting is dat dit aantal nog verder gaat toenemen. Jan Kooijman, initiatiefnemer van de Goederenbank de Baronie legt uit: “Het is hard werken voor de voedselbank om steeds weer een volwaardig voedselpakket op wekelijkse basis te kunnen verstrekken aan mensen die het heel hard nodig hebben. De laatste jaren staat de aanvoer van houdbare en verse producten behoorlijk onder druk. Dit als gevolg van de lobby 'stop voedselverspilling' waardoor voedselproductie-processen aangescherpt zijn. Dit heeft geleid tot een sterke afname van aanbod van houdbare en verse producten voor de voedselbank. Dit is schrijnend voor de mensen die van deze ondersteuning afhankelijk zijn”. Jan Kooijman vervolgt: “Een gegarandeerde, wekelijkse aanvoer van verse groenten is zeer noodzakelijk voor de samenstelling van een evenwichtig gezond voedingspakket. Het mooie initiatief van de Voedseltuin in Oosterhout kan het verse aanbod structureel gaan invullen”.

Meer informatie?

Op de website www.voedseltuinoosterhout.nl staat meer informatie over de plannen, de mogelijkheden om te doneren en/of vrijwilliger te worden.

Wil je meer weten over de duurzame ambities van Xenos? Kijk dan op: xenos.nl/duurzaamheid

Scroll naar boven